کارهای متفاوتی برای متوقف کردن و یا آهسته کردن ریزش مو میتوان انجام داد اما روشی که برای جلوگیری از ریزش مو در پیش گرفته میشود، در واقع بستگی به دلیلی که باعث ریزش مو شده دارد.
جلوگیری از ریزش مو
رژیم غذایی
1- رژیم غذایی مدیترانهای
طی تحقیقی در سال 2018 مشخص شده که رژیمهای حاوی سبزیهای خام و گیاهان تازه مثل رژیم مدیترانهای میتواند احتمال آلوپسی آندروژنیک (طاسی) را کاهش دهد و یا فرآیند مبتلا شدن به آن را آهسته کند. در این تحقیق مشاهده شده افرادی که حداقل 3 روز در هفته از این خوراکیها (مثل سبز مثل ریحان، جعفری و سبزیهای سالادی) مصرف میکنند شاهد نتایج بهتری خواهند بود.
2- پروتئین
از انواع بافت محکم مو و یا مدلهای دماسبی محکم که باعث کشش ریشه مو میشود بپرهیزید که منجر به ریزش موی شدید خواهد شد.
فولیکولهای مو اغلب از پروتئینی به نام کراتین تشکیل شدهاند. طی تحقیقی در سال 2017 که روی 100 نفر دچار ریزش مو شکل گرفت مشخص شد که این افراد با کمبود برخی مواد مغذی از جمله آمینواسیدها (که نقش بلوکهای ساختمانی پروتئینها را بر عهده دارد) در بدن خود مواجه هستند. بنابراین محققان توصیه میکنند مصرف غذاهای غنی از پروتئین مثل تخممرغ، آجیلها، لوبیا، نخودفرنگی، ماهی، لبنیات کمچرب، مرغ و بوقلمون میتواند به جلوگیری از ریزش مو کمک کند.
3- ویتامین A
ویتامین آ ترکیب شده در رتینوئیدها هستند. رتینوئید مادهای است که در افزایش نرخ رشد موها مؤثر است که به نظر میرسد این خاصیت ناشی از وجود ویتامین آ باشد. علاوه بر این به نظر میرسد ویتامین آ به چربی ترشحشده از غدد چربی پوست کمک میکند، پوست سر را سالم نگه میدارد و توانایی حفظ بیشتر موها را دارد.
بنابراین توصیه میشود که از غذاها و خوراکیهای حاوی ویتامین آ مثل اسفناج، سیبزمینی شیرین و انواع فلفل شیرین مثل فلفل دلمه غافل نشوید.
مکملها
4- مولتیویتامین
طبق یافتههای دانشمندان ویتامینهای A، B، C و آهن، سلنیم و روی برای رشد و نگهداری موها حائز اهمیت هستند. مکملهای مولتیویتامین را میتوان از داروخانهها تهیه کرد. البته مصرف خودسرانه و زیاد ویتامینها بدون مشورت با پزشک بههیچوجه توصیه نمیشود. بنابراین در مورد مصرف ویتامینها بهتر است با پزشک مشورت کنید.
5- ویتامین D
نتایج تحقیقی در سال 2018 نشان داد که ویتامین D با آلوپسی غیر زخمی (نوعی طاسی و ریزش مو) در ارتباط است و درمان کمبود ویتامین D میتواند به رویش دوباره موها کمک کند. بنابراین میتوانید با پزشک خود در مورد دریافت میزان روزانه 800 تا 1000 IU ویتامین D صحبت کنید. IU واحد اندازهگیری بینالمللی ماده در علم دارو است.
6- بیوتین
بیوتین (همان ویتامین H یا B7) در سنتز اسیدهای چرب در داخل بدن دخیل است. این فرآیند در چرخه عمر موها ضروری است و در صورت کمبود بیوتین در بدن ممکن است دچار ریزش مو شویم. میتوان از پزشک مربوطه در مورد مصرف روزانه 3 تا 5 میلیگرم بیوتین درخواست مشورت کرد.
7- جینسینگ
جینسینگ حاوی فیتوکمیکالهایی (مواد شیمیایی گیاهی) است که میتوانند منجر به بهبود رشد مو روی پوست سر شود. در رابطه با میزان پیشنهادی مصرف جینسینگ به تحقیقات بیشتری نیاز است. میتوانید با پزشک خود در مورد مصرف مکملهای جینسیگ و یا مصرف آن بهصورت موضعی مشورت کنید.
مراقبت از مو
8- شستشوی منظم
تمیز نگهداشتن پوست سر بهوسیلهی شستشوی روزانه مو میتواند از ریزش مو جلوگیری کند. البته نکته کلیدی در این مورد استفاده از شامپوهای ملایم است. شامپوهای قوی میتوانند باعث خشک شدن موها و در نهایت ریزش آنها شوند.
9- روغن نارگیل
محققان طبق یک بررسی در سال 2018 به این نتیجه رسیدند که روغن نارگیل میتواند از آسیب ناشی از اعمال آرایشی و اشعه فرابنفش روی موها جلوگیری کند. لوریک اسید موجود در روغن نارگیل به پروتئینهای متصل در موها کمک میکند و از شکستن موها در قسمت تار و ریشه مو جلوگیری میکند. علاوه بر اینها، ماساژ پوست سر با روغن نارگیل میتواند در خونرسانی بهتر به آن ناحیه مؤثر بوده و موجب رشد بهتر موها شود.
10- روغن زیتون
روغنزیتون میتواند از خشک شدن و شکستن موها جلوگیری کند. این روغن از اجزای اصلی رژیم مدیترانهای مورد اشاره در بالا نیز است که میتواند فرآیند ریزش موی ژنتیکی را آهسته کند.
برای استفاده از روغنزیتون میتوانید یک قاشق غذاخوری از آن را بهطور مستقیم به روی موهای خود بریزید و بعد از گذشت 30 دقیقه موهای خود را بشویید.
11- با موهای خود با آرامش برخورد کنید
از انواع بافت محکم مو و یا مدلهای دماسبی محکم که باعث کشش ریشه مو میشود بپرهیزید که منجر به ریزش موی شدید خواهد شد. سعی کنید برای خشک کردن موهای خود از هوای آزاد استفاده کنید تا از تحریک پوست سر بپرهیزید. لوازمآرایش مورد استفاده برای موها که از حرارت استفاده میکنند مثل فر دهندههای مو و یا اتوی مو میتواند موجب آسیب و شکستن موها شود.
12- آرایش و پرداختن به موها
مواد شیمیایی از جمله موادی که برای نگهداری فر مو برای طولانیمدت استفاده میشود و سایر مواد شیمیایی مثل رنگ مو، جزو موارد آسیبرسان به مو و پوست سر هستند. میتوانید بهجای آنها از رنگ موهای ارگانیک استفاده کنید. بنابراین خوب است به دنبال رنگ موهایی باشید که فاقد ammonia (آمونیاک)، peroxide (پروکسید) و para-phenylenediamine (PPD) هستند.